Ako sa starať o pokožku bábätka?

Detská pokožka je tenšia a jemnejšia ako pokožka dospelého. Citlivejšie reaguje na vonkajšie vplyvy, je náchylnejšia na dehydratáciu, môže trpieť plienkovou alebo periorálnou dermatitídou, potrebuje vyššiu UV ochranu, a preto si žiada primeranú a zvláštnu starostlivosť, ktorá reflektuje na ich potreby.

Deťom by sa mali vyberať šetrné umývacie prípravky, ktoré nevysušujú a nepripravujú pokožku o lipidovú vrstvu. Doba kúpania by mala byť čo najkratšia a voda teplá, nie horúca.

Pokožku by sme mali premastiť prípravkami vhodnými na citlivú pokožku a s preukázateľnou kožnou znášanlivosťou.

Dojčatá by nemali byť vystavované slnku, pretože ich koža ešte nemá vyvinuté prirodzené ochranné mechanizmy, deti by sme mali vyvarovať slnku od 10-16tej hodiny, kedy sú slnečné lúče najintenzívnejšie.

Detská kozmetika by mala byť veľmi jemná, nemala by obsahovať dráždivé alebo alergénne látky, prípravky by mali byť dermatologicky testované a všeobecne by mala platiť zásada menej je viac.

ČO BY MALA OBSAHOVAŤ BABY KOZMETICKÁ POLIČKA?

Jemný šampónik a/alebo prípravok na umývanie dieťatka s panthenolom a keratínom sú samozrejmosťou. K základnej výbave novorodenca určite patrí aj telové mlieko a detský olej s obsahom bisabololu, vitamínu E a nechtíkového extraktu, ktorý pokožku zvláčni, vyživí a ochráni a zároveň olej môže slúžiť k jemnej detskej masáži. Častým problémom u plienkovaných detí sú zapareniny, ktorým môžeme predchádzať a ošetrovať ich krémom proti zapareninám s obsahom olivového oleja, nechtíkového extraktu a alantoínu.